6 Σημαντικά Οφέλη του HTTPS

Τα πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιούνται για την κρυπτογράφηση των μεταδιδόμενων πληροφοριών μέσω του ιστού. Είναι πολύ σημαντικό, όλοι οι ιστότοποι να διαθέτουν πιστοποιητικό SSL για την ακεραιότητα, την κρυπτογράφηση και τον έλεγχο ταυτότητας δεδομένων, είτε συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες από τους επισκέπτες τους είτε όχι. Η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS protocol) διασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων που συμπληρώνει ο επισκέπτης.

Όταν μέσω του browser  σας επισκέπτεστε έναν ιστότοπο ο οποίος έχει πιστοποιητικό SSL, τότε ο browser το αναγνωρίζει και σε συνεργασία με τον server δημιουργούν μια ασφαλή περίοδο σύνδεσης για όση ώρα περιηγήστε στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Σημειώστε ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει στιγμιαία και παραμένει αόρατη στους χρήστες.

Όλες οι επικοινωνίες που αποστέλλονται μέσω κανονικών συνδέσεων HTTP είναι σε απλό κείμενο και μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε χάκερ που καταφέρνει να διασπάσει τη σύνδεση μεταξύ του browser και του ιστότοπου. Αυτό, όπως είναι ευνόητο, είναι επικίνδυνο, επί παραδείγματι στην περίπτωση που ο επισκέπτης συμπληρώνει μια φόρμα παραγγελίας και περιλαμβάνει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη του HTTPS:

Κρυπτογράφηση ιστότοπου και ασφαλή επικοινωνία μεταξύ του browser και του server

Το HTTPS στην ουσία λειτουργεί ως ένα layer κρυπτογράφυσης SSL / TLS πάνω στο γνωστό HTTP πρωτόκολο. Ο server χρησιμοποιεί διαφορετικό HTTS port και οι επισκέπτες του website εξακολουθούν να “επικοινωνούν¨μεταξύ τους με HTTP, αλλά μέσω μιας ασφαλούς σύνδεσης SSL που κρυπτογραφεί και αποκρυπτογραφεί τα αιτήματα και τις απαντήσεις τους.

Επιτρέπει στους επισκέπτες του website να ολοκληρώσουν μια επιτυχημένη συναλλαγή χωρίς κανένα κίνδυνο απώλειας δεδομένων

Το HTTPS αποκρύπτει τις ενέργειες που κάνει ένας επισκέπτης στον ιστότοπο και επιβεβαιώνει ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής και το πιστοποιητικό SSL που χρησιμοποιεί ενεργοποιημένο.

Ενισχύει την εμπιστοσύνη του επισκέπτη του website

Το SSL παρέχει έλεγχο ταυτότητας στον ιστότοπο, ώστε οι επισκέπτες να ενισχύουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν και να μπορούν να ενημερώνουν τις προσωπικές τους πληροφορίες με ασφάλεια. Εμφανίζεται ως λουκέτο στη address bar, ώστε να διαβεβαιώσει τον επισκέπτη ότι είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί και να τον οπλίσει με αυτοπεποίθηση ότι κάνοντας μια online αγορά ή συμπληρώνοντας μια φόρμα στο συγκεκριμένο website δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο υποκλοπής των στοιχείων του. Επίσης, σύμφωνα με τις πρόσφατες πολιτικές της Google, το HTTPS αποτελεί factor για υψηλότερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, ακριβώς για τον λόγο ότι το website που λειτουργεί με HTTPS παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες του.

Διατίθεται με χαμηλό κόστος ή και δωρεάν και εξοικονομεί χρήματα επιτρέποντας στον χρήστη να διαχειρίζεται πολλαπλές ιστοσελίδες με ενιαίο πιστοποιητικό

Αυτή τη στιγμή, πολλοί πάροχοι προσφέρουν δωρεάν ή χαμηλού κόστους πιστοποιητικά SSL. Το Let’s encrypt παρέχει δωρεάν πιστοποιητικό για 90 ημέρες και μετά χρειάζεται να το ανανεώσετε, και πάλι δωρεάν. Το cPanel, που είναι το πιο δημοφιλές hosting control panel, παρέχει δωρεάν SSL certificates μέσω της Comodo και αυτόματη εγκατάσταση μέσω του AutoSSL. Εδώ μια λίστα φθηνών Domain Validated (DV) SSL πιστοποιητικών που παρέχουν την δυνατότητα να καταστήσετε ασφαλές το web site σας με γρήγορο και απλό τρόπο χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση 128- ή 256-bit.

Το HTTPS κρυπτογραφεί τις ευαίσθητες πληροφορίες

Το SSL παρέχει ασφαλή ασφάλεια σε επίπεδο μεταφοράς. Κανείς δεν πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσει τις πληροφορίες μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή.
Οι πληροφορίες χρήστη, όπως οι αριθμοί πιστωτικών καρτών, είναι κρυπτογραφημένες και δεν μπορούν να υποκλαπούν.

Πλεονεκτήματα του HTTPS για καλύτερο ranking στα αποτελέσματα αναζήτησης

Τον Ιούνιο του 2015, η ανακοίνωση της Google, ότι το HTTPS αποτελεί factor για υψηλότερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, ακριβώς για τον λόγο ότι το web site που λειτουργεί με HTTPS παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες του, πυροδότησε μια μικρή υστερία στο online marketing. Όλοι πρότειναν την εγκατάσταση του HTTPS, εκατοντάδες νέες υπηρεσίες που πουλούσαν SSL certificates εμφανίστηκαν, τα blog γέμισαν άρθρα με πρακτικές συμβουλές για το πως θα γίνει γρήγορα και απλά το switch από HTTP σε HTTPS για τα web sites.

Πολλοί επίσης αναρωτήθηκαν γιατί η Google, εντελώς ξαφνικά, ουσιαστικά καθοδήγησε την εγκατάσταση του HTTPS σε όσο περισσότερα web sites ήταν αυτό εφικτό κι αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτό. Υπήρχαν απορίες για το αν η Google θα ξεκινήσει να πουλάει SSL certificates, ή αν θα τα δίνει δωρεάν ή θα προτείνει κάποιους SSL certificates providers. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τον σκοπό ακριβώς, η Google άλλωστε έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να μπει σε μια αγορά που δεν το φανταζόταν κανείς, με τον τρόπο της βέβαια, και απόδειξη γι’αυτό είναι η πώληση Domain Names (υπηρεσία διαθέσιμη μέχρι στιγμής μόνο στις ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις), ενώ η ίδια περίπου καθοδήγηση και σχεδόν πλέον εξαναγκασμός ακολουθήθηκε και για το web performance. H Google άρχισε να μιλά γι’αυτό όταν κανείς απολύτως δεν ενδιαφερόταν για το πόσο γρήγορα φορτώνει το web site του.

HTTPS και User Experience

Όσον αφορά το HTTPS πάντως, πρώτος λόγος παραμένει ότι το εκάστοτε web site πρέπει να παρέχει το καλύτερο δυνατό user experience στους επισκέπτες του και αναμφίβολα το secure encryption είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να το πετύχει. Αν αυτό συνοδεύεται και από καλύτερο ranking στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, τότε ένας λόγος επιπλέον για να γίνει το migration σε HTTPS το συντομότερο δυνατό.

Για το ranking υπάρχουν ορισμένες αντιφάσεις, με κυριότερη αυτή που υποστηρίζει ότι ενώ το HTTPS αποτελεί factor, παράλληλα επιφέρει μια μικρή καθυστέρηση στο γρήγορο φόρτωμα του web site που το χρησιμοποιεί (αν έχει κάνει το switch από HTTP σε HTTPS, μόνο το redirect που πρέπει να οριστεί ώστε να οδηγεί τα url του web site που ήδη έχουν γίνει indexing από τις μηχανές αναζήτησης, ή υφίστανται ως link σε άλλα sites, απαιτεί κάποια milliseconds για να επιτευχθεί. Προφανώς το redirect είναι απαραίτητο, γιατί το να εμφανίζουμε το ίδιο περιεχόμενο και σε HTTP και σε HTTPS λογίζεται ως duplicate content) για την οποία όμως η Google δείχνει να μην τη θεωρεί σημαντική (τουλάχιστον όχι τόσο, ώστε να αποτελεί αρνητικό παράγοντα).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το HTTPS μπορείτε να διαβάσετε στο Help Center της Google.

Eπικοινωνήστε μαζί μας για να μετατρέψουμε το HTTP site σας σε HTTPS και να αυξήσουμε την ασφάλεια που παρέχετε στους επισκέπτες σας!

Moιραστείτε το
Facebook
Twitter
LinkedIn